Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2KA7
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12C37

Туризъм

Дата на публикуване: 18.08.2020
Последна актуализация: 30.06.2022

Районът на Разлог е разположен между трите най-величествени планини на Балканския полуостров - Рила, Пирин и Родопите. Географското положение придава на Разложката котловина необичайна и завладяваща атмосфера. Красивата долина на р. Места пресича района и е естествената му връзка с гр. Драма на юг в Гърция. Голямо е богатството на лечебни минерални извори. Съвсем близо са националните паркове Рила и Пирин - истинско райско кътче, приютило вековни гори от бяла и черна мура, слънчеви поляни и впечатляващи скални образувания. Тук е и най-големият биосферен резерват в България „Баюви дупки - Джинджирица", една от 8-те уникални природни и културни ценности на България, намиращи се под егидата на ЮНЕСКО. Над 127 ендемични вида и 130 вида билки и диви цветя са само част от впечатляващото биоразнообразие.

Символи на Пирин са царският орел, дивата коза и еделвайсът. Рила е царството на благородния елен и дивата котка. Многобройните еко пътеки могат да покажат в детайли красотата и уникалността на природата в Разложката котловина. Впечатляващи условия за туризъм предлагат всичките 7 села в района.

Формите на туризъм, които те предлагат са интересни и нетрадиционни. Любителите на ПЛАНИНСКАТА ЕЗДА могат да изживеят незабравими мигове сред горите и откритите поля, които заобикалят уникалното село Бачево. Организират се малки групи от колоездачи за МАУТИН БАЙК на всички нива с водач за преход през пресечена или изцяло планинска местност. Вълнуващо приключение е и карането на СНЕЖНИ СКУТЕРИ. Ако търсите алтернативен и по-екстремен начин да си починете след ските през зимата или традиционните занимания през лятото, можете да се отдадете на ПЕЙНТБОЛ.  С. Добърско предлага не по-малко интересен и атрактивен туризъм"Пътеката на глухаря", "Пътеката на рилската иглика", пешеходният маршрут "Добърско - Вековния бор - Добърско" са малка част от маршрутите, които тръгват от селото. На 5-6 минути от Добърско се намира прекрасният водопад "Щрокалото", а на 800 метра северно от селото - римската пещ. Наред с това можете да усетите и магията на добърските гласове, чрез трите фолклорни групи в селото, най-известни сред които са Добърските баби. Други интересни маршрути са екопътеката "Към царството на еделвайса", "Самодивска пътека", "Хайдушка пътека". В с. Годлево има построени 6 водоема, които се използват за риболов. Магията от традицията и културата на седемте села в община Разлог всеки може да усети и от гостоприемството на местното население. Уюта и вкусните гозби са неотделима част от семейните къщи, пригодени за посрещане на гости и красивите хотелчета в селата.

Град Разлог е едно от селищата в Разложка котловина, силно повлияни от бурното развитие на туризма в районабалнео и SPA туризма в село Баня и околностите. Разположението на Разлог е благоприятно за подстъпи към всички известни туристически дестинации в региона и икономическият растеж на града се увеличи многократно през първото десетилетие на 21-ви век.

Поради тези обстоятелства в Разлог и близките атрактивни местности като Катарино и Кулиното се построиха много реномирани хотели. Най-впечатляващият проект е Пирин голф & Кънтри клуб - 5 звезден комплекс, който продава и отдава под наем ваканционни имоти, луксозни търговски площи и управлява голф игрище от международно ниво. Разположен на площ от 150 хектара, комплексът предлага уникалната възможност за съчетаване на голф и алпииски ски спорт като предпоставка за целогодишна заетост и висока инвестиционна възвръщаемост и полезност за собствениците на имоти.