Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8009CFA06E32OFES88I4

Община Разлог с апел за отговорно отглеждане и стопанисване на кучета

Дата на публикуване: 21.11.2023
Последна актуализация: 21.11.2023

С отговорност към обществото и животните, Община Разлог отправя апел към всички стопани на кучета - да се грижат за тях с внимание и отговорност.


Община Разлог припомня, че съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, собствениците на домашни любимци са длъжни да вземат мерки животните да не създават опасност за хора или други животни.


Община Разлог напомня, че е забранено извеждането на кучета без повод, а на агресивни - и без намордник. Забранено е разхождането на кучета на детски площадки и места, обозначени със забранителни знаци.


Всички животновъди, следва да спазват Наредбата на Община Разлог за реда за охрана и опазване на полските имоти и селскостопанската продукция, в която е описано, че се забранява свободното пускане, без присъствието на пастир, на всякакъв вид добитък в полските райони, а придружаването на стада до 150 броя животни, от страна на кучета пазачи- не трябва да надхвърля два броя.  Стада над 150 броя животни следва да бъдат придружавани от максимум 3 броя кучета-пазачи, като същите са снабдени със спъвачи.
Съобразно Закона за защита на животните, собствениците на животни-компаньони осигуряват стерилизация им, освен ако в случай на възпроизводство са в състояние да отглеждат новородените животни или да ги предоставят на нови собственици.


 Всеки собственик на домашно куче е длъжен да го регистрира по местоживеене, както и да заплаща годишна такса, което се изисква по реда на Закона за местни данъци и такси.


В правомощията си Община Разлог има право да санкционира собственици, чиито кучета се разхождат безпризорно в населените места и извън тях. Съобразно Нормативната уредба, Община Разлог има право за съставяне на Акт за установяване на административно нарушение и налага глоба.


Съгласно чл.42.ал.2. от Закона за лова и опазване на дивеча съобразно подивели и скитащи кучета и котки в ловностопанските райони се унищожават.