ДВФУ „Св. Панталеймон", с. Долно Драглище

ДОМ ЗА ВЪЗРАСТНИ С ФИЗИЧЕСКИ УВРЕЖДАНИЯ „Св. Панталеймон"
с. Долно Драглище


Специализираната институция е разположена на площ от 779 кв.м. в края на село Долно Драглище, на 10 км от гр. Разлог. Дворното пространство е с обща площ 4 451 кв.м, добре озеленено, с оформени цветни лехи и алеи. Алеите са асфалтирани и за потребителите са осигурени беседка, барбекю, параклис и пейки с което са създадени добри условия за разходки и прекарване на свободното време. Разположението на алеите и пейките е съобразено с размерите на инвалидните колички и възможността им за придвижване.
Селото е разположено в полите на Рила и Пирин планина.
Климатът е умереноконтинентален със студена зима и горещо лято.
Домът е открит през 1963 год., като Дом за лежащо болни. 
Транспортната връзка с Дома се осъществява 10 пъти на ден с автобусен транспорт. От 2005год. Домът разполага със собствен минибус.
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. тел.за връзка 074403 362-директор , тел.за информация 074403 360-соц.работник. 
Капацитета на Дома е 50 места, с 28 души персонал.
Сградата е масивна, двуетажна и едноетажна сгради, в добро общо състояние с алуминиева дограма, които са функционално свързани. Обособени са 21 спални помещения за домуващите разпределени в две крила . Стаите са с две и три легла. Всяка стая има телевизор, гардероб, индивидуални шкафчета, малки холни масички. В специализираната институция са разположени 7 / седем / санитарни възли с монтирани приспособления за улесняване ползването им от хората с увреждания.
Столовата е на две нива с общо 13 маси за хранене, оборудвани с нужните аксесоари. 
Дневната разполага с телевизор, кожени дивани, холни маси, библиотека. Дневната е свързана с вътрешна рампа към рехабилитационната зала, която разполага със следните уреди - ултразвуков масажор за лице и тяло, вибрационен масажор, топки, гирички, вана за подводен вибрационен масаж на краката.
През 2006 г. бе открита компютърна зала - 3 компютъра с Интернет и библиотека с над 400 книги. 
В двете крила има сигнална система за повикване.
Спалните и сервизни помещения се почистват четирикратно в деня и основно всяка седмица. 
- Личният тоалет на домуващите се извършва от санитарите под контрола на медицинската сестра три пъти на ден, при нужда и по-често. 
- На потребителите на социални услуги се предлага всеки ден по едно месно ястие - супа или основно ястие, предлагат се по възможност пресни салати и плодове. Осигурен е личен избор на потребителите при хранене. 
- Ежедневно се извършва пране на личното бельо в една промишлена и две индивидуални перални машини.
- Всеки месец настанените лица се подстригват от фризьор и два пъти в седмицата бръснене. 
- Осигурено 24-часово медицинско обслужване. Медицинско лице изготвя писмените планове за здравни грижи. Извършват се профилактични прегледи на настанените лица и консултация със съответните специалисти . 
- С цел подобряване качеството на живот на настанените лица в дома има изготвен годишен план за организиране на свободното време: планиране и осъществяване на екскурзии ; празнуване на рождени дни и празници от народния календар; четене на художествена литература; четене на вестници и списания; ежемесечно излизане на екскурзия с фондация „Светлина за живот"; установени са контакти с Дневен център за стари хора - гр. Разлог, Дневен център за деца с интелектуални затруднения „Здравец" и Защитено жилище за лица с интелектуални затруднения - гр. Банско.
- Организиране на спортни мероприятия: игра с топка; не се сърди човече; игра на карти; участие в турнира по шах в гр. Вършец;
- Правят се опити и осъществяват връзки с близките, като им се изпращат снимки от празнуване на рождени дни или други тържества проведени в дома.
- Социалният работник съвместно с медицинските сестри, трудотерапевтите и рехабилитатора обособяват групи по интереси за провеждане на занимателна терапия, битов труд - подържане на цветните и зеленчукови алеи, в мини-кухнята си приготвят храна.
- Занимателна трудотерапия: рисуване с цветни моливи, флумастери, водни бои; изработване на картички, мартеници; бродиране и плетене на една и две куки; изработване на цветя от хартия.

Image

ОБЩИНА РАЗЛОГ

Официален уеб сайт

гр. Разлог ул. “Стефан Стамболов” №1

0747/80095 - ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР

ob_razlog@bcmesta.bg

ОБЩИНА РАЗЛОГ © 2020 Всички права запазени.