Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1MD6

Откриване на Библиотеката към Народно читалище ,,Просвета-1908" село Баня

Дата на публикуване: 19.09.2023
Последна актуализация: 19.09.2023

С тържествен водосвет, отслужен от отец Янко Русков, бе открита обновената, с подкрепата на Община Разлог и дарител - собственик на хотел в село Баня, Библиотека към Народно читалище ,,Просвета-1908".

Официалното откриване бе уважено от инж. Венцислав Гърменов (кмет на община Разлог), г-жа Магда Първанова (кмет на село Баня), г-н Борислав Груев (директор на ОУ ,,Св. Паисий Хилендарски") представители на читалища от община, жители и гости на Баня.

По време на церемонията инж. Гърменов поздрави всички присъстващи и изрази радостта си, че вижда едно обединено културно общество - в лицето на всички - кмета на село Баня г-жа Магда Първанова, представители на читалища от община, учебните заведения в селото и гости. Специални благодарности и признателност към всички, взели участие в обновяването и ремонта на Библиотеката, както и към присъстващите, отправи и г-жа Маргарита Рачева (председател на НЧ ,,Просвета-1908").

Обновяването на читалищната библиотека се реализира с цел предоставяне на модерна и приятна среда за възрастни и деца - за образователни и занимателни дейности.

Ремонтните дейности обхванаха подмяна на цялата електропреносна мрежа, отоплителна система и подобава настилка, обособяване на помещение за детски отдел, боядисване, поставяне на гипсокартон, монтаж на щори и нови осветителни тела.

Община Разлог изгради и модерно подово отопление, захранващо се с минерална вода, а Общински съвет-Разлог гласува допълнително количество от ресурса за отоплителните нужди на помещенията през зимните месеци.

Фондът на Библиотеката предстои да бъде разделен на две части - на първия етаж ще се помещава книгохранилище, а на втория ще се обособи зала - с изцяло детска и нова литература. За по-голямо удобство до няколко дни ще бъде монтирано и мултимедийно устройство.