MMOVE

Изпълнен проект: Mobility management over Europe ( Mmove) – Управление на мобилността в Европа

MMOVE (Управление на мобилността в Европа: промяна на моделите на мобилност) е проект на ЕС съфинансиран от програма INTERREG IVC, който цели подобряване на ефективността на устойчивите политики за мобилност в средни по големина европейски градове (с население 50-250 000 жители) и да увеличи осведомеността на управляващите относно важността тези политики да бъдат подкрепяни в рамките на регионалното развитие.

Проектът стартира през ноември 2008 и завърши през октомври 2011. Има 11 партньора и бюджет от 1.9 милиона евро. Всички 11 партньора са от 8 държави членки на ЕС и са организации, представляващи средни по големина градове, включително 2 града от новоприсъединени държави членки на ЕС и един регионален орган на властта.

В рамките на този проект устойчивата мобилност е разделена на три основни теми:

1. Комуникация и увеличаване на осведомеността

2. Управление и контрол на трафика

3. Обществен транспорт

Започвайки от тези теми, MMOVE цели да определи и обмени добри практики и политики за устойчива мобилност и да предостави на местните и регионални власти обща методология за тяхното управление. Освен това проектът предвижда увеличаване на осведомеността относно управлението на мобилността чрез иновативни методи, в частност тези , които изискват минимални инвестиции и имат силно влияние по отношение на промяна на моделите на мобилност на гражданите.

След анализ на добрите практики и тяхното задълбочаване чрез прoвеждане на учебни визити и предпроектни проучвания за практиките,  предизвикали най-голям интерес,  MMOVE  ще предостави на европейските градове информация за политики и стратегии за устойчиво управление на мобилността. В края на проекта ще се формулират индивидуални  препоръки към местните органи на управление. Всички проучвания правени по време на проекта ще бъдат достъпни за консултации благодарение на разработения Инструментариум с политики, който ще е достъпен онлайн за всички управляващи органи и мениджъри по мобилността в Европа.

MMOVE Partnership – MMOVE Партньорство

 • Община Реджио Емилиа (Италия) – Водещ партньор
 • Регион Марше – СВИМ (Италия)
 • Градски съвет на Брайтън и Хоув (Великобритания)
 • Градски съвет на Жирона (Испания)
 • Град Молндал (Швеция)
 • Община Варберг (Швеция)
 • Град Улм (Германия)
 • Община Разлог (България)
 • Община Кавала (Гърция)
 • Общинско предприятие за градски проучвания, строителство и развитие Волос (Гърция)
 • Столична агенция за устойчиво развитие на Брашов (Румъния)

Предпроектни проучвания за възможността за приложение на добри практики в Община Разлог

Изпълняваната дейност по проекта има за цел да проучи възможността за прилагане на добри практики, наблюдавани  при проучвателни визити в европейски градове. След оценката ще бъдат дадени насоки за провеждане на политики за мобилност в Община Разлог. ППП определят техническата, административната и икономическа приложимост на избрани добри практики в три конкретни теми от проекта MMOVE:

1.Гъвкав, групов, нощен транспорт (ГГНТ) в Община Разлог - Организиране на обслужващ обществен междуселищен транспорт извън пиковите часове, позволяващ групово придвижване  на пътниците до техните дестинации по най-ефективен начин.

2.Междуселищни велосипедни маршрути (МВМ) и тяхното популяризиране с информационни кампании и „Дни на устойчивата мобилността - Популяризиране на придвижването с велосипеди чрез кампании и чрез развитието и поддържането на велосипедни маршрути и съпътстваща инфраструктура.

3. Повишаване на ефективността на паркирането в град Разлог

Анализ на ефективността на политиката за краткотрайното платено паркиране. Определяне на цялостна политика за управление на паркирането чрез провеждане на паркинг обследване.

Трите теми покриват трите тематични направления на проекта MMOVE. Проучването на всяка проектна тема трябва да завърши с Пътна карта за прилагане на добрата практика.

MMOVE  цели подобряване на ефективността на политиките за устойчива мобилност, изпълнявани от местните власти в малки и средни по големина градове в Европа и да подобри осведомеността сред  управляващите на регионално ниво относно значимостта тези политики да бъдат подпомагани в рамките на местното развитие.

 

За повече информация относно проект MMOVE:

Официален сайт на проекта: http://www.mmove.eu/

Официален сайт на Община Разлог: www.razlog.bg

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

Image

ОБЩИНА РАЗЛОГ

Официален уеб сайт
ОБЩИНА РАЗЛОГ © 2020 Всички права запазени.