Вторник, 02 Август 2022

Илинден, майко, Илинден – за българите Великден!

Написана от

Преди 119 години Свети Илия разпрегна конете си и над многострадалната ни земя се понесе тътенът на едно въстание, събрало в юмрук Македония и Одринско, духа на една идея, стремежа към една обща съдба, жаждата за свобода и независимост.
И стана чудото - робът се бореше за свободата си, свободният – за съвършенство. …
По повод 119 години от Илинденско- Преображенското въстание и 144 години от Кресненско- Разложкото въстание, в рамките на XVI събор на народното творчество „Пирин пее“ се проведе ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Илинденци в местността „Предел“.
Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите герои във въстанието, а инж. Гърменов се обърна към всички присъстващи с тържествено слово: „Нека отеква посланието ни, че този паметник не е символ на тъга и мъка по загиналите! Ние ги помним и носим в сърцата си! Този паметен ден е израз на неустоимия, непобедим български дух. Достойна възхвала на нашето национално самочувствие, един славен олтар на българското достойнство.“
С едноминутно мълчание и с полагане на венци и цветя в знак на признателност и почит, пред паметника на Илинденци глава сведоха временно изпълняващ длъжността кмет на Община Разлог – инж. Венцислав Гърменов, председателят на Общински съвет Разлог- д-р Мария Копанарова, зам. кметът по икономическите и правни въпроси- Иван Гюров, кметове по населени места от Община Разлог и областта, евродепутати, народни представители, признателни жители и гости на Разлог.
След ритуала официалните лица се включиха и в XVI издание на събора на народното творчество „Пирин пее“.

Събитието бе съпроводено с почетен караул от 3-то бригадно командване към Сухопътните войски и изпълненията на СГГФ "Гердан", с ръководител Петър Коков.

Прочетена 167 пъти
Image

ОБЩИНА РАЗЛОГ

Официален уеб сайт
ОБЩИНА РАЗЛОГ © 2020 Всички права запазени.