Петък, 20 Май 2022

НУ „Яне Сандански”гр. Разлог празнува Световният ден на пчелата

Написана от

Денят се отбелязва от 2018 – та година по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция A/RES/72/211 на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели. Денят е годишнина от рождението на словенеца Антон Янша /1734-1773/, който изучавал размножаването на пчелите и положил основите на съвременното пчеларство.

НУ „Яне Сандански“, гр. Разлог е единственото училище в България, което отглежда пчели и притежава „апископ” - френски уред за отглеждане и изучаване на пчелите.
За отбелязване на празника в училището се проведоха многобройни прояви. В седмицата на отворените врати групите от детските градини в града посетиха училището и се запознаха с живота на пчелите, които отглеждаме.
Училището организира Детския конкурс за рисунка, плакат, апликация, стихотворение, съчинение и инициативи на тема: „Пчелите, Децата и Земята“.
Днес преди обяд центъра на Разлог се превърна в прекрасно цветно място огласено от много детски смях, настроение и емоции.
Представени бяха най-добрите творби от 120 участника от цялата страна в конкурса. Организиран бе базар с пчелни продукти, с цел събраните средства, да се използват за създаване на медоносна градина в двора на училището, за да бъде осигурена храна за пчелите.
Празникът бе отбелязан с много песни и танци, с пъстроцветни костюми, много музика и веселие.

Снимки - НУ "Яне Сандански" гр. Разлог

Прочетена 265 пъти

Галерия със снимки

Image

ОБЩИНА РАЗЛОГ

Официален уеб сайт
ОБЩИНА РАЗЛОГ © 2020 Всички права запазени.