Понеделник, 09 Май 2022

Община Разлог отбеляза Денят на Европа

Написана от

Денят на Европа и деня на победата над хитлерофажизма бе отбелязан в Разлог с възпоменателна церемония пред паметника на участниците във войните през 1885, 1912-1913, 1914-1918 и 1939-1945, който се намира на площад „Преображение“ в центъра на града.
Събитието бе организирано от община Разлог и Исторически музей гр. Разлог. Присъстваха секретарят на община Разлог Димитър Крънчев, служители на общинска администрация, признателни граждани. Поднесени бяха венци и цветя, и с минута мълчание бе почетена паметта на загиналите за един по-мирен свят.
Директорът на музеят в гр. Разлог Христина Манова изнесе възпоменателно слово по повод събитията състояли се на тази дата.
"Денят на победата е историческо послание, че не бива да допускаме нов световен конфликт, който да доведе до загубата на милиони човешки животи, на разрушаването на история, култура, държави. И когато днес отбелязваме Деня на Европа нека бъдем обединени от стремежа си към единство, мир и просперитет в Европа в името на бъдещето на всички нас".

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България Денят на Европа е обявен за отбелязване с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

Прочетена 80 пъти

Галерия със снимки

Image

ОБЩИНА РАЗЛОГ

Официален уеб сайт
ОБЩИНА РАЗЛОГ © 2020 Всички права запазени.