Петък, 21 Януари 2022

БАБИНДЕН - ТРАДИЦИЯ, ПАЗЕНА ОТ ПОКОЛЕНИЯ

Написана от

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Празникът е свързан със семейните обичаи. На този ден се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.
От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.
През изминалата година в община Разлог са се родили 165 бебета, между които две двойки близнаци. За празника, до родителите на всяко новородено, кметът на Община Разлог изпрати поздравителни картички. Първото бебе на Разлог за 2022 година е Крисия Димитрова. Последното бебе за 2021 година е Стефан Ковачев. По традиция двете бебета и техните родители получиха подаръци от кмета инж. Красимир Герчев.
Традицията в Разлог е неповторима и незабравима. Най-атрактивно е традиционното Бабино хоро на централния площад в града. Бабите, облечени в красиви разложки носии, носят внучетата на гърба си в така наречената цедилка. По стара традиция децата, родени през изминалата година, са окичени със здравец, увит с червен конец и златна паричка за здраве и дълголетие на малките.

Прочетена 1059 пъти

Галерия със снимки

Image

ОБЩИНА РАЗЛОГ

Официален уеб сайт
ОБЩИНА РАЗЛОГ © 2020 Всички права запазени.