Петък, 12 Ноември 2021

143 ГОДИНИ ОТ КРЕСНЕНСКО-РАЗЛОЖКОТО ВЪСТАНИЕ

Написана от

Кресненско-Разложкото въстание показва на Европа непримиримостта на българската нация срещу несправедливото й разпокъсване. Въстанието е стремеж за освобождение и обединение като наследство и традиция, то е акт, в който българите застават срещу турската власт, с цел присъединяване към Княжество България.
Въстанието се ръководи от духовници, интелектуалци и войводи. Цели села, повярвали в могъществото на каузата: свободна и независима България.
Център на събитията са Разложко и Кресненско. Освободени са 43 села. Повратен момент във въстанието са събитията в село Баня, опожарена и опустошена от турската войска. И пада Баненска буна в огъня на свободата. Въстанието е удавено в пламъци, падат много свидни жертви.
След поражението на въстанието над 25 000 души от Мелнишко, Горноджумайско, Разложко и други краища на Македония са принудени да напуснат родните си селища и да потърсят убежище в Княжество България.
Баня и днес помни и тачи своите достойни и будни чеда, загинали за нея.
В знак на признателност венци и цветя пред паметнинка "В памет на жертвите на Баненската буна по време на Кресненско-Разложкото въстание от 1878г." поднесоха: инж. Красимир Герчев - кмет на Община Разлог, Магда Първанова- кмет на с. Баня, Маргарита Рачева - председател на НЧ ,,Просвета-1908" с. Баня, политически партии и организации. На събитието присъства и зам.-кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов.

ПОЧИТ И ВЕЧНА ПАМЕТ НА ГЕРОИТЕ!

Прочетена 449 пъти

Галерия със снимки

View the embedded image gallery online at:
https://razlog.bg/news/item/8334-143#sigProIdec8372d238
Image

ОБЩИНА РАЗЛОГ

Официален уеб сайт

гр. Разлог ул. “Стефан Стамболов” №1

0747/80095 - ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР

ob_razlog@bcmesta.bg

ОБЩИНА РАЗЛОГ © 2020 Всички права запазени.