Понеделник, 11 Октомври 2021

109 ГОДИНИ СВОБОДЕН РАЗЛОГ

Написана от

Днес е 11 октомври – Ден на Освобождението на гр. Разлог. Празник, дългоочакван и жадуван през дългите години на тъмнина и робство.
На този ден преди 109 години с камбанен звън Разлог известява изстраданата си свобода. И тя не идва даром. Разлог плаща с кръвта на своите свидни жертви. Стотици имена, които помним и предаваме с преклонение от поколение на поколение. В еуфорията на размирните дни Разлог е опожарен и плячкосан, изземват се архивите и документацията. Първият ден на свободата потъва в страдание. Това е голямо изпитание за свободен Разлог и особено за първия кмет Владислав Каназирев, който възкресява Разлог от руините, отстоява неговата идентичност и го превръща в главен околийски център.
Празничният ден започна в 08:30 часа с тържествена Света литургия в църквата „Свето Благовещение“. Службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от Неврокопската епархия. Празникът продължи с вдигане на знамето на Република България, както и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски.
Венци и цветя пред паметника на Васил Левски поднесоха: от името на кмета на Община Разлог - инж. Венцислав Гърменов- зам. кмет по соц. дейности към Община Разлог, д-р Мария Копанорва – председател на Обс - Разлог, Иван Кадев- кмет на Община Банско и Костадин Загорчин – Председател на Обс – Банско, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, Николай Шушков – областен управител, политически партии и организации, учебни заведения и признателни граждани.
По време на празничната програма учениците от Разлог, които се включиха в конкурса, организиран от община Разлог и НЧ „15.09.1903-1909г.“ посветен на годишнината от освобождението представиха част от своите творби – стихотворения, есета и разкази. На централния площад в града е позиционирана и изложба с рисунки на участниците в конкурса. Грамоти и подаръци на участниците връчи инж. Венцислав Гърменов.

Нека следваме добрия пример и се вслушваме в гласа на младите и старите! За да продължим достойно пътя на община Разлог.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Прочетена 460 пъти

Галерия със снимки

View the embedded image gallery online at:
https://razlog.bg/news/item/8283-109#sigProId4d4a400eb2
Image

ОБЩИНА РАЗЛОГ

Официален уеб сайт

гр. Разлог ул. “Стефан Стамболов” №1

0747/80095 - ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР

ob_razlog@bcmesta.bg

ОБЩИНА РАЗЛОГ © 2020 Всички права запазени.