×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 435

Печат на тази страница
Петък, 16 Април 2021

АКО ИСКАШ ДА ЧУЕШ ПЕСЕНТА НА ПТИЧКА НЕ КУПУВАЙ КЛЕТКА, ЗАСАДИ ДЪРВО!

Написана от

Под мотото „Ако искаш да чуеш песента на птичка, не купувай клетка, ЗАСАДИ ДЪРВО“, обществени възпитатели към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Разлог организираха малко събитие посветено на Седмицата на гората – да засадим дърво с децата, за да порасне едно дръвче, като дете. Идеята има своето специално послание - малчуганите да видят, как се засажда дръвче, сами да се включат в това и да научат разбира се, колко са важни дърветата за живота на планетата. За да има вода, чист въздух, за да има птички и да се радваме на чиста околна среда.
"За нас, като обществени възпитатели основната ни роля е превенцията, и работата с деца на различна възраст, като организираме и заедно реализираме различни кампании и инициативи в партньорство с учители, директори на детски и учебни заведения, различни експерти. Инициативи посветени на това да дадем добрия пример на децата, за общуване, за толерантно отношение към другите, любов към книгите, дарителство и разбира се грижа и обич към природата." Това сподели обществения възпитател г-жа Лина Пъргова.
След проведени разговори с директора на държавно горско стопанство Разлог - инж. Иван Гърков, който прие присърце идеята и с готовност откликна за предоставяне на дръвче за засаждане, следващият чудесен партньор на идеята бе г-жа Светла Копанарова директор на Обединени детски заведения гр. Разлог. Много радушно и с ентусиазъм тя откликна на идеята, и като учител и педагог, който знае, колко е важно децата да имат полезни знания и умения, тя откликна с готовност за идеята дръвчето да бъде засадено в двора на ОДЗ "Елиза Астинова в гр. Разлог.
Идеята има своята добавена стойност - децата ще могат сами да се включат с детския си ентусиазъм в засаждането на дръвчето и когато излизат на двора на игра, ще могат да го полеят, да му се порадват и ще научат от своите учителки, как и защо трябва да се грижим и пазим дърветата. А дръвче засадено с тяхно участие в двора на любимата детска градина е чудесно послание към инициативата - децата оставят нещо след себе си, и от малки се учат на отговорност и грижа за всяко дърво.
С любезното и много гостоприемно домакинство на директора на ОДЗ "Елиза Астинова" бе осигурено място в двора на детската градина, служители на детското заведение помогнаха много за подготовката на мястото за засаждане на дръвчето. Служители на ДГС Разлог предоставиха Туя Смарагд.
Ентусиазирани и радостни децата от група "Пчелица" с госпожа Ирена Манзурова усмихнати и весели, като истински работни пелички посрещнаха своите гости - обществените възпитатели Лина Пъргова и Калина Ергина.
С много забавление и подходящо настроение децата и гостите заедно засадиха дръвчето, а г-жа Лина Пъргова им разказа за посланието - "Ако искаш да чуеш песента на птичка, не купувай клетка, ЗАСАДИ ДЪРВО, както и колко е важно за птичките и пчеличките, които дават освен мед и името на тяхната група да има много дървета и цветя и да ги пазим заедно. Всички помогнаха дръвчето да бъде успешно засадено, полято и детските ръчички с много обич и ентусиазъм направиха своето първо голямо дело в живота - да посадят дърво. Защото за един човек е важно това – да посади дърво, да отгледа дете и създаде дом.
"Изпълнени сме с удовлетворение, радост и много задоволство от това, че срещнахме подкрепа, разбиране, огромно желание и с истински ентусиазъм директорът на ОДЗ Светла Копанарова, г-жа Ирена Манзурова и служителите на Горско стопанство откликнаха на идеята ни, включиха се с готовност и подкрепа и днес заедно с децата засадихме дръвче, което ще расте сред деца. Предадохме своето послание за грижа за дърветата, за обич към природата, и за чиста околна среда. Радвам се, че изпълнихме нашата мисия с такъв успех" коментираха г-жа Лина Пъргова и Калина Ергина обществени възпитатели към МКБППМН и инициатори на идеята " Засади дръвче, заедно с дете.

Прочетена 309 пъти