Анелия Дункина

Анелия Дункина

ПОРАДИ ЗАБОЛЯВЯНЕ НА АКТЬОРА МАРИУС КУРКИНСКИ, ПОСТАНОВКАТА „ЧЕРНОТО ПИЛЕ“ НЯМА ДА СЕ ИГРАЕ НА 29.06.2017 Г.

ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО ЩЕ БЪДЕ ЗАМЕНЕНО С „ГОСПОЖА СТИХИЙНО БЕДСТВИЕ“, С УЧАСТИЕТО НА ГОЛЯМАТА СТОЯНКА МУТАФОВА.

Закупилите билети за „Черното пиле“, които не желаят да гледат „Госпожа стихийно бедствие“, могат да получат обратно парите си на касата пред читалището в Разлог, срещу връщане на билета!

От 6 август започва XI-та Международна лятна академия за изкуство "Огънят на Орфей", 6-20 август, гр. Разлог. В нея ще гостуват редица именити музикални величия и хора, доказали се в сферата на културата. Директор на академията е Евгения Тагарева.

С цел улеснение на жителите на общината са въведени над 20 вида електронни административни услуги. Те могат да се използват чрез сайта на Община Разлог www.razlog.bg, раздел Е-УСЛУГИ. Част от предоставяните услуги са за издаване на удостоверения от отдел „ТСУ“, Дирекция „Приходи“ и ЕСГРАОН. Освен това заявления могат да се подават по електронен път за всички видове услуги, предоставяни от държавната институция.
Община Разлог предоставя и комплексно обслужване, като при подаването на заявленията се посочват наименованието на административната услуга и органът, който е компетентен да издаде административния акт; информацията и доказателствените средства, които трябва да бъдат осигурени и изпратени до компетентния орган от органа по т.1 и др. Получаването на административния акт може да се осъществи по пощата, на посочения от клиента адрес. Заплащането също става по електронен път-чрез пост терминал и през всички клонове на Изипей /Easypay/.
Електронното обслужване в Община Разлог работи вече близо две години и е единствено в услуга и улесняване на жителите на града и населените места.

Анелия Дункина-Дебелушина

Сряда, 28 Юни 2017 09:07

Празник на с. Баня-1 юли

„Празник на моето село” ще отбележи с. Баня на 1 юли. Мероприятията по повод празника на селото започват още на 29 юни с водосвет в църквата на селото.

Програма:

- Водосвет за здраве на жителите на Баня и откриване на портрет – дърворезба на Неофит Рилски, които ще бъдат на 29.06. 2017г. от 18.30ч. в НЧ „ Просвета – 1908”.
- Състезание с колела (за деца от 6 до 10 години и от 10 до 12 години) , което ще се проведе на 30.06.2017г. от 18.30ч. Сборен пункт пред Старата Римска баня. Желаещи да се запишат в читалището до обяд на 29.06.2017г.
- Детски карнавал под надслов „ Приказките ние знаем – нека героите да познаем”, ще се проведе в Комплекс „Изгрева” на 01.07.2017г. от 10.30 часа.
- От 18.30 часа на 01.07.2017г., официално откриване на празничния концерт на площада пред кметството.
Организатори: Кметство село Баня и НЧ „Просвета 1908”.


ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Инж. Красимир Герчев-кмет на Община Разлог проведе среща с директорите на училищата и кметовете на населени места, във връзка с осъществяване на пълноценна извънкласна дейност през летния сезон. „Спортната база в община Разлог е изключително развита. Построени са игрища, стадиони, спортни площадки, има прекрасни плувни басейни. Всичко това може да бъде само в плюс за общината и е от съществено значение тази база да се ползва от нашите деца, от най-малките до най-големите, както през лятната им ваканция, така и през останалото време от годината“-каза на срещата инж. Герчев. Той посочи още, че стадионът в Разлог е готов за ползване при различни прояви и инициативи от училищата дори и през лятото, както и стадиона в с. Годлево и другите спортни съоръжения в общината, някои направени по ОП „Развитие на селските райони“. Съоръженията ще се ползват по съответния ред и график, а в някои мероприятия ще се включат и родителите на децата. Идеята за активни извънкласни дейности през лятото е и с превантивна цел, като при спортните занимания вероятността да се елиминира евентуална агресия и стрес при децата е голяма. На срещата присъства още зам.кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, инж. Нина Ксова-н-к отдел „ОКМДС“, директорът на ОДЗ-гр. Разлог Светла Копанарова. Обсъждани бяха също актуални въпроси, свързани с новата учебна година, като бе направен пълен обхват на подлежащите на задължително училищно образование, както и наличната материална база на училищата в общината.

Анелия Дункина-Дебелушина

Официалното откриване на Театралните празници в Разлог „Звездите на театъра“ вече е факт. Седем водещи постановки ще бъдат представени на публиката в планинския град. По червения килим и под красиво украсена арка минаха зам.-министърът на културата Амелия Гешева и любими актьори от театъра и киното. Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев и съпругата му Ирина посрещнаха пред читалището звездите на театъра, а малчугани, облечени в разложки носии пуснаха в небето 60 балона с цветовете на българския трибагреник. Г-жа Гешева поздрави всички присъстващи и сподели, че отношението на кмета на даден град към културата е отражение на развитието на самия град, а гр. Разлог е красив, модерен и развит град, което показва, че културата е на водещо място. Инж. Герчев пожела вълнуващи седем театрални дни на публиката, в които да се потопи във вълнуващите истории на постановките. Кметът на общината връчва и плакет на известния актьор от гр. Разлог Димитър Герасимов, по случай 70-годишния му юбилей и за заслуги към развитието на културата в града.
На откриването присъстваха още д-р Мария Копанарова-председател на ОбС-Разлог, зам.-кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, секретарят на Община Разлог Димитър Крънчев, общественици, жители и гости на град Разлог.
„Солунските съзаклятници“ бе първото представление от театралната седмица. Поставонката е на Георги Данаилов, режисьор-Стоян Радев. На сцената играха актьорите Руси Чанев, Леонид Йовчев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Христо Петков, Павлин Петрунов, Валери Йорданов, Петко Венелинов, Кирил Кавадарков, Мария Каварджикова, Теодора Духовникова, Мила Люцканова, Ана Пападопулу, Валентин Балабанов, Благовест Благоев.
Останалите постановки са:
25 юни
Народен театър “Иван Вазов”
“Богът на касапницата”
от Ясмина Реза
Режисьор - Антон Угринов
Участват: Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Радена Вълканова, Александра Василева

26 юни
Драматичен театър “Н. О. Масалитинов” - Пловдив
“Двама на люлката”
от Уилям Гибсън
Режисьор - Бина Харалампиева
Участват – Елена Атанасова и Герасим Георгиев - Геро

27 юни
”Натали”
от Филип Бласбанд
Режисьор - Бойко Илиев
Участват - Нона Йотова и Александра Сърчаджиева

28 юни
Сатиричен театър”Алеко Константинов”
“Името”
от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер
Режисьор - Здравко Митков
Участват:Михаил Билалов, Николай Урумов, Ана Вълчанова, Богдан Казанджиев, Ирина Първанова

29 юни
ПК “Ажур Пико”
“Черното пиле” по Н. Хайтов
моноспектакъл на Мариус Куркински

30 юни
Сатиричен театър”Алеко Константинов”
“Щастливеца” от Руси Божанов
Режисьор - Здравко Митков
Участват: Калин Врачански, Светломир Радев, Мартин Каров, Йорданка Стефанова, Янина Кашева, Михаил Сървански, Александра Сърчаджиева, Боян Арсов, Пламен Великов, Ивайло Калоянчев, Нона Йотова, Милена Аврамова

Начало на представленията – 20 ч.
Анелия Дункина-Дебелушина

По случай Деня на държавния служител-23 юни, инж. Красимир Герчев-кмет на Община Разлог, заедно със своите подчинени от Общинска администрация, почистиха стъпалата към м. „Голак“-една от любимите дестинации на жителите и гостите на града. Също така бяха почистени дървените фундаменти, пътеки, люлки и пространствата около тях на атракциона „Голак“. По този начин кметът на Разлог и служителите от общината дават пример и се включват към опазването на чистотата в града и поддържането на красивите кътчета в изряден вид. В почистването се включиха още зам.-кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов и секретарят Димитър Крънчев.
В края на 2002 г. Общото събрание на ООН обявява 23 юни за Международен ден на държавната служба. По този повод ООН провежда конкурс за най-добър модел на добро управление, като само през 2005 г. са били предложени над 200 проекта от всички краища на света.

Шестото издание на Театралните празници „Звездите на театъра“ ще стартира на 24 юни. Официалното откриване на фестивала ще бъде от 19.45 ч. пред НЧ „15.09.1903-1909“, гр. Разлог. По традиция обичани актьори, познати на публиката от театралните сцени и киното, ще минат по червения килим, а на входа на читалището ще ги посрещне кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев и съпругата му Ирина. На откриването на летния театрален фестивал почитателите на театъра ще могат да се насладят на още много изненадани от организаторите на мероприятието-Община Разлог и „Нона Попарт“ ЕООД. В 20.00 ч. ще бъде поставена на сцена първата постановка от програмата на театралните празници- „ Солунските съзаклятници“, от Георги Данаилов. Режисьор е Стоян Радев, а участници: Руси Чанев, Леонид Йовчев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Христо Петков, Павлин Петрунов, Валери Йорданов, Петко Венелинов, Кирил Кавадарков, Мария Каварджикова, Теодора Духовникова, Мила Люцканова, Ана Пападопулу, Валентин Балабанов, Благовест Благоев.
Солунските атентати са извършени през периода 15-17 април стар стил (нов стил 28-30 април) 1903 година в Солун. Организирани са от група български младежи от Солунската българска мъжка гимназия, анархо-терористи, известни в историята като гемиджиите. Членовете на групата сами се наричат „гемиджии" и се определят като хора, простили се вече с живота си, и пуснали своята лодка в бурното море, която или ще изкарат благополучно на брега, или ще я разбият в скалите.
Атентаторите целят да засегнат финансовите и икономическите интереси на западните държави в Османската империя и да ги принудят да действат в защита на българското население в Македония. Взривени са сградата на „Отоман банк", френският кораб „Гвадалкивир", прекъснато е осветлението на града. Повечето от атентаторите загиват, след като водят неколкодневни боеве по улиците на града. Саможертвата на младежите изостря още повече обстановката в размирните европейски части на Османската империя.

Авторът - Георги Данаилов:
„Пиесата представляваше един непрестанен и трагичен спор между разума в името на свободата и смъртта в нейно име“.

Награда “Икар” за поддържаща мъжка роля на Юлиан Вергов
Номинация “АСКЕЕР” за поддържаща женска роля на Мария Каварджикова.

Следващите постановки също са от 20.00 ч. Публиката ще може да се наслади на:

25 юни
Народен театър “Иван Вазов”
“Богът на касапницата”
от Ясмина Реза
режисьор - Антон Угринов
участват: Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Радена Вълканова, Александра Василева

Две родителски двойки се срещат, за да обсъдят разпрата между техните единайсет годишни синове, при която едно от момчетата, наречено „доносник", счупва с пръчка два зъба на другото. Постепенно сдържаните и любезни отношения губят от блясъка си, а родителите заприличват все повече на децата си – безразсъдни, избухливи, нападателни. Бавно и застрашително иззад маската на благоприличието наднича Богът на касапницата....

“В "Богът на касапницата" нито се пролива кръв, нито някой умира. Всъщност става дума за комедия, която е майсторски написана и в която по законите на жанра всичко тръгва нормално, за да се обърне скоро с краката нагоре.”
в. Капитал

Номинации “АСКЕЕР” 2017 г.:

За най-добро представление

За главна женска роля – Александра Василева, Радена Вълканова
За главна мъжка роля – Владимир Карамазов

26 юни
Драматичен театър “Н. О. Масалитинов” - Пловдив
“Двама на люлката”
от Уилям Гибсън
режисьор - Бина Харалампиева
Участват – Елена Атанасова и Герасим Георгиев - Геро

Двама на люлката е от любовните истории, които карат дъха да секва.
Които учат сърцето да не приема само половината от любовта.
Които разказват как самотните човешки души се намират сред звездното небе.

27 юни
”Натали”
от Филип Бласбанд, реж. Бойко Илиев
участват - Нона Йотова и Александра Сърчаджиева

След една тежка и емоционална раздяла със съпруга си оперна певица ( Нона Йотова) се запознава с младо момиче (Александра Сърчаджиева), което изкарва прехраната си с най-древната професия.
Момичето приема “поръчката” да прелъсти бившия съпруг, но и да разказва подробно за срещите им.
Постепенно между двете жени отношенията се променят, те се сближават, сприятеляват и постигат особена хармония помежду си.

Режисьорът - Бойко Илиев:
“Пиесата е еротична и романтична. Тя е опит в търсенето на изгубената нежност и хармония в себе си.”

"Натали" е една мечта. Мечта за красива жена. Мечта за хубав живот. Мечта за по-добър свят. Мечта за любов. Мечта за дете, което да продължи да мечтае...
"Натали" не може без Жилбер Беко, Адамо, Жо Дасен, Шарл Азнавур, Ален Делон, Далида, Ерик Сати, Нана Москури и ... Менделсон.

28 юни
Сатиричен театър”Алеко Константинов”
“Името”
от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер
Режисьор - Здравко Митков
Участват: Михаил Билалов, Николай Урумов, Ана Вълчанова, Богдан Казанджиев, Ирина Първанова

Нищо не предвещава, че вечерята в семейство Гаро ще протече така бурно. От една безобидна игра – „отгатни името на детето“ постепенно се стига до дълбоко погребани тайни и дълго таени обиди…
Комедията “Името” е високо оценена и от публика, и от критика, през 2010 г. достига своя театрален триумф в Париж с 250 представления и получава 6 номинации за наградите „Молиер“.
Награда “Икар 2017” за най-добро представление.
Номинация за „Икар 2017“ за поддържаща женска роля на АНА ВЪЛЧАНОВА.

29 юни
ПК “Ажур Пико”
“Черното пиле” по Н. Хайтов
моноспектакъл на Мариус Куркински

В “Черното пиле” Мариус Куркински включва три разказа на Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“. Спектакълът е събитие в театралния сезон. Играе се в препълнени зали в цяла България. В него Мариус Куркински демонстрира висше актьорско майсторство от комедията в “Мерак”, до трагедията в “Черното пиле”.

Мариус Куркински:
„Душата на българина в разказите на Хайтов е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното. Героите му страдат от живота, но не се жалват, а го преборват.“

30 юни
Сатиричен театър”Алеко Константинов”
“Щастливеца” от Руси Божанов, реж. Здравко Митков

Участват: Калин Врачански, Светломир Радев, Мартин Каров, Йорданка Стефанова, Янина Кашева, Михаил Сървански, Александра Сърчаджиева, Боян Арсов, Пламен Великов, Ивайло Калоянчев, Нона Йотова, Милена Аврамова

Посвещава се на 60 - годишнината на театъра и 120 - годишнината от убийството на Алеко Константинов

Режисьорът – Здравко Митков:
„Битката между идеала и циничния прагматизъм, между тънката чувствителност на таланта и помитащата стихия на примитивния необразован ум е сякаш проклета българска съдба. И тя ни следва и сега – 120 години след убийството на Алеко. .. Пиесата е тъжна фантазия-размисъл за българската народопсихология и еманация на най-характерното за уродливите българските политически реалности.Сатирата ни ще бъде безпощадна и гръмогласна, какъвто е съвременният Бай Ганьо“.

Анелия Дункина-Дебелушина

Женска фолклорна певческа група, с ръководител Елена Циркова и Танцов клуб „Младост”, с хореограф Николай Манчев при НЧ „Слънце- 1938”- с. Горно Драглище, участваха в ХI-ти Международен фолклорен фестивал „Охридски бисер“ в гр. Охрид, РМакедония. Във фестивала се изявиха стотици участници от Германия, Турция, Албания, Македония, Хърватия и др.
Самодейците от Горно Драглище се представиха с автентичен фолклор и народни танци от Разложкия край. Най-малката участничка бе 12-годишната знаменоска на групата Елена Циркова, а най-възрастната- Мария Пармакова-на 75 години. Публиката на фолклорния фестивал остана впечатлена от приемствеността на фолклора при различните поколения, млади и стари пеят и играят заедно, а духът от миналото се превъплъщава още по-силно и красиво в настоящето.
Самодейците от читалището в с. Горно Драглище получиха диплом за участие от организаторите на фестивала, чийто основен мотив е
е да се представи културната традиция на различните страни и региони чрез танц и музика и да се създаде възможност за приятелства между отделните групи.

В Разлог започна 5 дневно обучение по проект „Изпълнение на образователни методи - "учене чрез правене" при обучението за оползотворяване на слънчевата енергия в основните училища”, с акроним „Направи и научи”, финансиран по програма Еразъм +. Официално събитието бе открито от инж. Красимир Герчев – кмет на Община Разлог, г-н Иван Гюров – заместник кмет по „Икономически и правни въпроси” и г-н Божко Стоянов – секретар на Община Гьорче Петров (Македония).
Обучението е част от дейностите на проекта и има важната роля учителите от ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, с. Баня, община Разлог (България) и ОУ „Мирче Ацев” (Македония) да придобият нови и по-добри знания за възобновяемите енергийни източните. Целта е след проведеното обучение е да бъдат въведени нови образователни методи в основните училища за преподаване на извън класен материал за ефективно използване на слънчевата енергия.
Изпълнението на дейностите по проекта ще доведе до създаването на мрежа от преподаватели за бъдещо сътрудничество и ще успее да свърже учители от различни държави. Проектът дава възможност децата и младежите в основните училища да научат повече за слънчевата енергия и да растат по-информирани за жизненоважната роля на слънчевите панели в променящия и зависим от електрическата енергия свят.
Паралелно с дейността по обучение на учителите, представители на Община Разлог (България) и Община Гьорче Петров (Македония) работят в партньорство по създаване на документ за стратегическо партньорство за иновации и обмен на добри практики в сферата на образованието между двете общини. Стратегическото партньорство ще даде голям принос за повишаване на качеството на основното образование, както и за повишаване на капацитета на учителите.
Основната цел на проекта е чрез практическо обучение учениците от основните училища да научат повече за възобновяемите енергийни източници, използването и популяризиране на слънчевата енергия, както и за самото производството на енергия. Очаква се повече от 300 ученици да повишат знанията си за възобновяемите енергийни източници и да бъдат включени в дейностите по проекта.

Страница 1 от 41