Анелия Дункина

Анелия Дункина

На 9 май /вторник/ от 19.00 ч. голямата фолклорна певица Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл ще изнесат концерт в Големия салон на читалището в Разлог.
Желаещите да посетят събитието могат да си закуят билети в интернет залата на читалището от понеделник до петък: сутрин от 10.00 до 12.00 часа и следобяд от 14.30 до 18.00 часа.

Управление на велосипед, преминавайки през различни препятствия, каране с една ръка и много други умения показаха учениците от групата по колоездене "С отговорност на пътя-прилежен пешеходец и велосипедист" в основното училище на с. Елешница. Състезанието се проведе в училищния двор на учебното заведение. На него присъстваха родители, учители и гости на мероприятието. Всички участници от състезанието бяха наградени от Валя Гръкова-председател на съвета „Твоят час“, а директорът на учебното заведение Лидия Кърпачева поздрави състезателите за своето отговорно поведение, включвайки се в провеждането на събитието.
Групата по колоездене "С отговорност на път прилежен пешеходец и велосипедист" работи по проект BG05M2OP001-2.004-0004 по ОП НОИР "Твоят час", с ръководител Мариана Бъсина.
Учениците с желание и интерес се включиха в надпреварата и показаха спортен дух и майсторски умения за управление на велосипед.

Достойно се представиха четвъртокласниците от ОУ “Никола Парапунов„ на конкурси, организирани от Читалищна Библиотека, гр.Разлог. Първо място и награда от интернет гласуване взе Владимира Елчинова от 4 б клас на конкурса за детска рисунка „Аз и природата“, организиран от Читалищна библиотека, гр. Разлог.
Четвъртокласничката Мария Миткова получи първо място от фотоконкурс “Красотата на планината“, а Катерина Копанарова грабна второто място от литературния конкурс “Природата-безценен дар“. Поощрителни награди от литературния конкурс получиха четвъртокласниците Яница Иванова, Владимира Елчинова и Велислав Смилков.
Мария Цветкова от основното училище получи отличен 5,50 на Националната олимпиада по история и цивилизация, която се проведе в гр. Сливен преди броени дни.
Възпитаниците на училището за пореден път доказаха, че са повод за гордост и упование за нови успехи в регионален и национален мащаб.

Служители на Кметство Горно Драглище, съвместно с ученици от ОУ „Неофит Рилски“, посадиха декоративни дръвчета в населеното място. Дръвчетата са предоставени от Община Разлог. Работниците от кметството и учениците от начален клас засадиха дръвчетата в детския кът пред кметството в Горно Драглище, на зелените площи и на част от улиците в селото. Декоративни дръвчета са предоставени и на останалите 6 населени места на територията на община Разлог.
Кметът на с. Горно Драглище Елена Мущрина съобщи, че продължава и ремонтът и освежаването на пейките в населеното място. Поставени са нови пейки на площада, а боядисването на старите и освежаването им се извършва от служители на кметството.

На 4 май „Екопак България“ АД съвместно с Община Разлог организират детски празник под наслов „Нахрани ме разделно“. В него децата ще могат да се насладят на куклено шоу на колела, а заедно с „Театър на приказките“ ще се проведе един ден на открито в парка, където ще бъде представена детската пиеса „Приказка за юначета с празни тумбачета“.
След празника на всяко дете ще бъдат раздадени комикси за оцветяване с картинки от пиесата и магнити. Целта на мероприятието е да се зъсдадат навици от най-ранна детска възраст за разделно събиране на отпадъците и отговорно отношение към околната среда. Детският празник ще се проведе в централния парк на Разлог от 10.30 ч.

Свидетелство за дарение на Община Разлог получи г-жа Бойка Асиова от кмета инж. Красимир Герчев. 43 снимки от всичките 13 книги, които от 1985 г. до този момент г-жа Асиова е написала и издала са дарени за нуждите на общината и прилежащите социални звена. живи“.
Фотографиите в творбите са от личния архив на Бойка Асиова и от архива на наследниците на лицата в тях, както и от Исторически музей-Разлог, събирани и издирвани през годините. Изображенията са представени и в специална фотоизложба „Гeрои и прототипи в творчеството на Бойка Асиова“, която се състоя миналата година. Посланието на изложбата е „Човеци, чиято история е разказана, остават“. Интересен е фактът, че лицата от книгите са познати хора сред населението на Разлог от ежедневието в миналото, също така и известни личности от града-като първия депутат след Освобождението-Петър Цветков. Историите са и за видни учители, дарители, както и обикновен бояджия-албанецът Адем, чиято лична история завърта целия роман „Яловата вдовица“. Коратор на изложбата е фотографът Иво Хаджимишев, завършил фотография в Англия.
Следващата стъпка в професионален план на г-жа Бойка Асиова е написване на книга по изложбата, която ще бъде със заглавие „Рода от първи пояс“.

Танцьорките от Танцов клуб "Пирински наниз", гр.Разлог, с ръководител Мария Калоянова, спечелиха безапелационно Седмия национален фестивал на любителските клубове по танци „Болярско надиграване”, гр. Велико Търново. Дворецът на културата и спорта в старата столица събра стотици танцьори от цялата страна, които показаха на сцената изключителни умения в танците и пресъздаването на емоция, традиция, бит и обичаи. Във фестивала, който се проведе под патронажа на кмета Даниел Панов, взеха участие 28 школи от София, Пловдив, Велико Търново, Хисаря и др. Надпреварата бе изключително оспорвана, а групите бяха оценявани по стил, емоционалност на изпълнението, елементи, хореографско изпълнение и др.
Домакините признаха, че отдавна не са се докосвали до магията на танците и обичаите по начина, по който участниците от Пиринския край успяха да ги пресъздадат.
Ръководителят на танцовия клуб Мария Калоянова посвети наградата и първото място, спечелено от самодейците от НЧ „15.09.1903-1909“, на хората на Разлог-истинските ценители и пазители на културата и народното творчество.
Това е второ отличие за Танцов клуб „Пирински наниз“, който е основан през 2014 г. Дамите спечелиха още един оспорван танцов конкурс през есента на 2015 г.-фестивалът "Мизия пее и танцува", който се провежда ежегодно в гр. Плевен.

Кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, който е бивш възпитаник и знаменосец на Разложката гимназия, уважи ученици и учители по повод юбилея на учебното заведение. На проведената в Многофункционалната зала на читалището в Разлог конференция под наслов „Вчера, днес и утре“ бяха представени доклади от самите ученици, показващи ретроспекция на училището през годините. Възпитаниците на СУ „Братя Каназиреви“ обобщиха постиженията и презентираха по интересен начин историята на своето училище, като изтъкнаха и видните личности, които са получили своето образование в него като Никола Парапунов, , Никола Напцаров, актьорът Димитър Герасимов и др. Едни от най-добрите учители през годините също бяха споменати-Невена Герчева, Афродита Андреева, писателят Благо Прангов и много други. Изследователската работа по издриването на всички имена на учители и видни и звестни личности, учили в гимназията продължава. Резултатът от проучването ще бъде представен в специална конференция. Учениците изтъкнаха необходимостта информационните технологии да бъдат застъпени повече в учебния процес. В дейността на училището се развиват различни мероприятия и събития, което налага ученици и учители да бъдат партньори за успешното реализиране, което дава ясна визия за напредъка на взаимоотношенията и постиженията на училището.
Инж. Красимир Герчев пожела на всички, свързани с името на Разложката гимназия, просперитет и сили за нови начинания и още успехи.

Стихове, посветени на родината, рецитираха ученици от ОУ „Никола Парапунов“, гр. Разлог по училищната радиоуредба, а песни като „Де е България”, „Хубава си, татковино” и „Хубава си, моя горо” звучаха в междучасията. Инициативата е на членовете на Клуб „Млад историк“, с ръководител г-жа Даниела Джупанова. Учениците Атанас Манушкин, Ивайла Манджукова, Магдалена Юрукова, Теодора Радева и Даниел Мицин поднесоха на съучениците си стиховете, които всеки българин трябва да знае и да помни. Начинанието на възпитаниците на училището е свързано и с 141 години от Априлското въстание. Седмокласничката Елина Левенова напомни с есе за подвига на априлци и призова той да бъде извор за патриотично вдъхновение и национална гордост. По този начин учениците от клуб „ Млад историк” показаха, че младите хора знаят и тачат миналото на своя народ.
Клубът е съставен по проект BGO5M2OP001-2.004-0004 "Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности („Твоят час)", финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове в ОУ "Никола Парапунов".

Над 100 ученици от СУ „Братя Каназиреви”, гр. Разлог засадиха 100 дървета. Акцията по засаждане се реализира в рамките на инициативата „Когато станем 100 000, ще посадим гора” (www.gorata.bg). До засаждането на 100-те дървета в Разлог се стигна след като учениците от Разлог успяха да се преборят и спечелят дръвчетата в конкуренция с други училища от цялата страна.
С изключително голям ентусиазъм учениците от 10, 11 и 12 класове засадиха 80 броя смърч и 20 броя червен дъб. За всички тях засаждането на дърветата е показател, че с общи усилия е възможно опазването на нашата природа.
Една част от дърветата бяха засадени на входа на Разлог, а другите на новооткритото Регионално депо в града.
Засаждането на дърветата бе подкрепено от Община Разлог и Държавно горско стопанство, гр. Разлог.

Страница 1 от 33