Петък, 11 Май 2018 21:18

Разложката гимназия на 100 години.

Написана от 

Днес СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ с директор Мариана Попадийна отпразнува своя 100 годишен юбилей. Празникът започна с ритуал по издигане на знамето на Република България и знамето на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” в двора на училището. Учители и ученици се включиха в празничното шествие за поднасяне на венци и цветя на централния градски площад, където жители и гости на Разлог могат да разгледат изложбата из живота на Разложката гимназия.

По – късно през деня се проведе кръгла маса на тема „Среща на поколенията“, в която взеха участие кмета на Община Разлог инж. Красимир Герчев, зам. кмета инж. Венцислав Гърменов, председателят на Общинския съвет д-р Мария Копанарова, редица бивши и настоящи учители и ученици на Разложката гимназия. На дискусията беше представен кратък филм, дело на ученика Иван Тумбев, който показа личното мнение и нагласа на учениците към образованието и училището като институция.

Кулминацията на празника беше тържествен концерт. Залата бе тясна за всички желаещи да станат част от гръмкото отбелязване на празника на едновековната Разложка гимназия. По повод 100 годишнината на концерта бе представен първият химн на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ по идея на помощник - директорът г – жа Любка Кацарска, текст Благо Прангов – поет, журналист и бивш възпитаник на училището, музика и текст Евгения Тагарева.

През 1917г. великите граждани на Разлог – братя Петър и Иван Каназиреви поставят началото на Разложката гимназия – първото средно учебно заведение в Пиринския край. През септември 1944 г. Министерството разрешава училището да стане пълна гимназия. За периода от 1959г. до 2017г. в Разложката гимназия са получили образованието си 10 442 ученици, обучавани от 312 учители и ръководени от 18 директори.

Прочетена 703 пъти

Галерия със снимки