Петък, 11 Май 2018 12:20

Патронен празник на НУ "Св. Св. Кирил и Методий" град Разлог

Написана от 

Учители и ученици от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Разлог отбелязаха своя патронен празник с литературно-музикална програма и възстановка на българската приказка „Дядо вади ряпа“. Събитието беше уважено от инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог, заместник кметовете инж. Венцислав Гърменов и г-н Иван Гюров.

Днешният празник е един от най-значимите и вълнуващи за училището. Празникът е повод не само за равносметка и вглеждане в историята, но и за поглед към бъдещето. Има нещо величествено в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията, да го развиват, пазят и да продължат делото. Такова благородно дело е създаването на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, училището което обединява през годините хиляди хора. Обединява ги с онова нещо, позитивно и съзидателно, което е невидимо за очите и се пази, и носи само в сърцето.

Училище "Свети свети Кирил и Методий", гр. Разлог е създадено на 20. 10. 1891 г. като Първото класно мехомийско училище. Като обърнем поглед назад в историята, виждаме, че създаването му е символ на непреклонния дух на разложани, дръзнали в годините на турската робия да вземат разрешение от Високата порта за строеж на храм на просветата – будител на националното съзнание. Настоящата училищна сграда е построена благодарение на родолюбивите ни съграждани Петър и Иван Каназиреви.

Прочетена 329 пъти

Галерия със снимки