Събота, 06 Януари 2018 16:35

Йордановден е! На връх именния си ден Боян Василев хвана кръста в Разлог

Написана от 

34-годишният мъж от Разлог участва в ритуала за 18-та поредна година. Светият кръст е в ръцете му за 6-ти път.
Стотици жители се събраха на езерото в Градския парк на Разлог, за да станат свидетели на прекрасния ритуал по хвърляне на кръста. Празникът уважи и зам.-кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов.
В народния календар празникът Богоявление се свързва с кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на кръщението небето "се отваря" и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". Оттук и названието на празника.
Обичаят има различни наименования в различните области на страната- Кръстовден, Водици или Водокръщи. Наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината се окъпва или поне се измива на реката.
На Йордановден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от свещенник. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи, а силата й е в това, че пази от болести и пречиства душата.

Прочетена 411 пъти